Tips om pendlarcykel

Om du funderar på att skaffa en pendlarhoj är mitt råd att du satsar på (i prioritetsordning):

1- Navväxel bak. Shimano, helst Alfine. Finns i 8 eller 11 växlar. Jag har åtta och den har ett perfekt omfång och, tycker jag, tillräckligt tätt mellan växlarna. Varianten med 11 växlar sägs vara ännu mer robust (!), men den kostar så klart också mer.

2- Dynamonav fram. Shimano gärna. För en pendlarhoj är det så skönt att ha lyse och ström med sej jämt. Jag var skeptisk men är nu frälst :)

3- Skivbromsar. Gärna Shimano så du kan vara säker på att kunna hitta nya bromsbelägg i framtiden. Bättre bromsverkan vilket är bra när man tex skjutsar barn. Bäst av allt är att dom inte skitar ner cykel och cyklist!

4- Belt Drive, dvs remdrift. Jag konverterade ju till det och jag är SÅ nöjd. Det är så skönt att slippa gegget med kedjan och att ha ständigt dåligt samvete för bristande underhåll som ger missljud och osäkra växlingar. Belt Drive är tyst, rent och helt underhållsfritt :D
Det kan vara svårt att hitta cyklar med belt drive även om det börjar komma så smått. Jag såg en fin på Specialized:s butik i Hammarby Sjöstad. Här är en liknande cykel från dom som har allt ovanstående utom dynamo:
http://www.specialized.com/us/en/bikes/archive/2013/limited-edition/source-se

Gates är dom som ”äger” remdrift på cykel. Dom har en avdelning på sin sida där man får hjälp att hitta en cykel som har eller är anpassad för belt:
http://www.carbondrivesystems.com/bikes

Mitt råd är alltså att du satsar på att pricka in alla fyra ovan. Utöver det är det några hygienfaktorer som du behöver ha koll på:

– Plats för dubbdäck och stänkskärmar. En alltför rejsig cykel är för trång vid framgaffel, bakgaffel och vevparti.

– Fästen för pakethållare och stänkskärmar. Man kan klara sej utan, men det blir både snyggare och starkare om det finns.

– Gärna så lätt som möjligt. Navväxel väger extra, så en 10-12 kg för en pendlarhoj är bra. 17 kg är för tungt, mycket också för att det indikerar att det är allmänt låg kvalitet.

– Många väljer att köpa en cyclo-cross. Det är i princip en racer men med plats för grövre däck. Dom har börjat komma med skivbromsar men vanligast är cantilever. Om du köper en alltför rejsig modell finns risk att den är FÖR lätt och inte håller för ett barn på pakethållaren. Mitt råd är att det trots allt är bättre att satsa på en pendlarhoj.

– En del hybridcyklar, tex Nishiki, har fjädring fram. Jag tycker det är onödigt. Tungt och äter energi om dom inte går att låsa.

Oups, jag surfade visst iväg och hittade denna skönhet som iof går lite på tvärs med mina nyktra rekommendationer. Så är det som bekant med kärleken, nyckfull :)
http://www.genesisbikes.co.uk/bikes/adventure/urban-cross/day-one-alfine-8

Lycka till [):-)

Det här inlägget postades i Cykling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *